Over onze
Werkwijze

Op onze boerderijen in de Haarlemmermeer (vlakbij Amsterdam en Haarlem) worden al vier generaties aardappelen geteeld op de beste kleigrond van Nederland. Met meer dan honderd jaar ervaring weten we precies wat de aardappel nodig heeft. En we weten na al die jaren ook welke aardappelen het lekkerst zijn!

De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 

Geselecteerd
Op smaak

Aardappels in Nederland worden vooral geselecteerd op basis van technische vereisten als uiterlijk, ziektegevoeligheid en opbrengst (hoeveelheid kilo’s per hectare). Vaak wordt de smaak niet eens onderzocht of geregistreerd, zo onbelangrijk wordt dit gevonden! Daarom hebben wij voor onze tafelaardappelen teruggegrepen op oude vergeten rassen. Rassen die lastig te telen zijn, maar des te beter smaken. Voor onze frietaardappels telen we de Agria. Deze is speciaal ontwikkeld voor het maken van kwaliteitsfrieten, is overheerlijk en heeft een mooie ambachtelijke uitstraling!

 
 

Speciale 
Teeltmaatregelen

De smaak van een aardappel wordt sterk beïnvloed door de grond en de manier van telen. Zo leidt het gebruik van veel kunstmest tot veel aardappels. Goed voor de boer, maar niet voor de smaak. Daarom beperken wij het gebruik van kunstmest. Ook zaaien we bloemenranden om onze aardappelpercelen in. Dit trekt natuurlijke vijanden aan voor schadelijke insecten en helpt ons om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Wij beschikken over het Planet Proof keurmerk als bewijs dat onze producten duurzaam zijn geproduceerd.

 
De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 
De Aardappelboer
 

Met zorg
Gerooid

Aardappels worden in het najaar met grote machines gerooid. Hierbij kan de aardappel beschadigd raken. Dit leidt bijvoorbeeld tot ‘blauwe’ plekken (ja, net als bij de mens). Je hebt dit vast wel eens gezien bij een aardappel uit de supermarkt. Rooibeschadiging is nooit helemaal te voorkomen. Wij doen er echter alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Zo gebruiken wij bewust een kleinere rooimachine met minder valbewegingen voor de aardappels.

 
 

Moderne
Bewaring

Wij bewaren bijna al onze aardappelen in grote houten kisten. Dit is meer werk en duurder, maar zorgt voor een betere kwaliteit van de aardappel dan wanneer wij deze los gestort zouden bewaren (wat de gebruikelijke bewaarmethode is). Hiernaast is onze bewaarlocatie uitgerust met de nieuwste technieken, zoals mechanische koeling, zonnepanelen, automatische CO2 afzuiging en een computer gestuurde klimaatcontrole.

 
De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 
 
De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 

Kwaliteitsinspectie
Een belangrijke klus

Om jaarrond aardappelen van goede kwaliteit te kunnen leveren, is een goede bewaring essentieel. Maar uiteindelijk draait het vooral om vakmanschap: welke partij moet op welk moment geleverd worden, hoe vaak moet de lucht ververst worden, welke aardappels moeten extra gecontroleerd worden, etc? Wij bepalen dit door al onze aardappels wekelijks te controleren. Dit is een belangrijke klus die veel zorg en ervaring vereist.

 
 

Sorteren en 
Controleren

Wij beschikken over een moderne sorteerinstallatie om de aardappels op de juiste maat te kunnen leveren. Zo leveren we voor verse friet natuurlijk alleen de grote bonken. Iedere aardappel wordt uiteindelijk meerdere keren door mensenogen bekeken. Dit alles om de juiste kwaliteit te kunnen leveren.

 
De Aardappelboer
 
 
De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 

Wassen en
Verpakken

Een groot deel van onze aardappels wordt door onszelf op ons eigen bedrijf verpakt, in kisten of in zakken. Het wassen van de frietaardappels gebeurt bij een ander bedrijf, waarna we deze aardappels netjes in de zak terugkrijgen. Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit onze eigen geteelde aardappels zijn!

 
 

Klaar voor
Vertrek

De aardappelen zijn volgroeid, gesorteerd, gecheckt, gewassen, ingepakt en klaar voor vertrek! Onze aardappelen zijn alleen voor zakelijke klanten te koop. Wij leveren rechtstreeks aan een groot scala aan horeca-bedrijven. Ook kun je onze aardappelen vinden bij de volgende groothandels: Deli XL / Vers247, Miedema AGF, Dick Schaap en Smeding AGF / Sligro.

 
De Aardappelboer - Foto door Rogier Bos
 

Bent u geïnteresseerd
In onze aardappels?

Wij leveren onze aardappels zowel aan zakelijke klanten (inclusief bezorging) als aan particulieren. Voor informatie over mogelijkheden en prijzen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Particulieren kunnen zonder afspraak op maandag t/m zaterdag (8u-17u) bij ons op de boerderij in Nieuw-Vennep terecht om frietaardappelen te kopen.
Contact